FADANG
The nut of the fadang (fedrico) palm has been used for centuries by Chamorros as a source of food, especially as flour. When the nut is dried and ground into a flour, it can be used in cooking and made into titiyas (flat bread like tortilla).
The one thing you have to know, though, is that fadang is poisonous. It contains cyanide!
So the nut is cut and is soaked in water that is constantly changed, for several days at a minimum, so that the toxin leaches into the water until it is all gone and the nut is safe to eat. Just to show you how poisonous it is, if the first batches of water in which the nuts are soaked are thrown out and somehow gather into a puddle, chickens will die if they drink that water.
During the war, some Japanese soldiers in Sumay were curious about the tree and some Sumay people told the soldiers that Chamorros used the nut as food, but they didn't tell the soldiers about the poison.
The soldiers picked the nuts and cooked them somehow, without soaking them for the several days required.
When the Sumay people saw how sick those Japanese soldiers became, there was an air of contentment in Sumay that day.
VERSIÓN ESPAÑOLA
(traducida por Manuel Rodríguez)
SUMAY: VENGANZA
“FADANG”
La nuez de palma “fadang” (federico) ha sido utilizada
durante siglos por los chamorros como fuente de alimento, especialmente para
hacer harina. Cuando la nuez se seca y se muele, se puede usar para cocinar y
preparar “titiyas” (pan plano como la tortilla).
Sin embargo, lo único que se debe saber es que el “fadang”
es venenoso. ¡Contiene cianuro!
Por lo tanto, la nuez se corta y se empapa en agua que se
cambia constantemente, como mínimo durante varios días. Así la toxina se filtra
en el agua hasta que se acaba y la nuez es segura para comer. Solo para
demostrar su veneno, si se arrojasen los primeros lotes de agua en los que se
mojan las nueces y de alguna manera se juntan en un charco, las gallinas
morirían si bebiesen esa agua.
Durante la guerra, algunos soldados japoneses en Sumay
sintieron curiosidad por el árbol y algunas personas del pueblo les dijeron a
los soldados que los chamorros usaban la nuez como alimento, pero no les
advirtieron sobre el veneno.
Los soldados recogieron las nueces y las cocinaron, sin
remojarlas durante los varios días requeridos.
Cuando la gente de Sumay vio cuán enfermos se pusieron los
soldados japoneses, hubo un aire de satisfacción en Sumay aquel día.
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