Monday, March 1, 2021

CHAMORRO MOONSHINE PROS AND CONS

 

MAKING ÅGUAYENTE OR AGI
Early 1800s Guam


As someone once told me, "Almost anything can be made booze, if it has sugar."

So our ancestors learned the art of making åguayente (from Spanish aguardiente or "burning water"), also known as agi.

Corn, tuba, sugar cane, among other things, could all be used to make it. 

But alcohol can be dangerous, especially since not all alcohol are created the same. Methanol is a bad one, when it comes to human consumption. It can kill you.

People didn't have the ability in those days to use laboratory methods to analyze moonshine. People only guessed from actually drinking it what proof it had. If it was too strong, or if methanol was produced sometimes by natural microbes that got in, the agi could be deadly.

And so one elderly man told me that his grandfather died that way. His grandfather was a great agi drinker and maker. He made it clandestinely before the war and a little after the war. But one time, his last time, he made it too strong. Perhaps he was used to it being that strong after all those years. But he died some hours after drinking.

"Sinengge i san halom-ña," the grandson told me. "His insides were burned up."

There were no autopsies performed in the late 1940s when the grandfather died so there's no telling what he truly died from. But he had the telltale signs of methanol poisoning. Beginning with headache, dizziness, confusion, abdominal pain  and leading to, hours later, loss of movement and vision and finally death.

Methanol poisoning from homemade liquor happens frequently all over Asia.

And yet.....




According to the same older man whose grandfather died, probably of agi toxicity, when gasoline became hard to find in the final days of the Japanese Occupation, the Japanese sometimes used local åguayente, if it were higher in alcohol content, to fuel their trucks, if you care to believe him.

One man's poison was another man's propellant.


VERSIÓN ESPAÑOLA
(traducida por Manuel Rodríguez)

PROS Y CONTRAS DEL DESTILADO CHAMORRO

Como alguien me dijo una vez, "Casi de cualquier cosa se puede hacer alcohol, si tiene azúcar".

Así que nuestros antepasados aprendieron el arte de hacer åguayente (del español “aguardiente” o “agua ardiente”), también conocido como agi.

El maíz, la tuba de coco, la caña de azúcar, entre otros productos, podían usarse para elaborarla.

Pero el alcohol puede ser peligroso, especialmente porque no todos los alcoholes son iguales. El metanol es malo en lo que respecta al consumo humano. Puede matarte.

En los tiempos de antes, la gente no tenía la capacidad de utilizar métodos de laboratorio para analizar el destilado. Solo lo reconocían probándolo. Si era demasiado fuerte, o si el metanol era producido por microbios naturales, el agi podía ser mortal.

Así es que, un anciano me contó que su abuelo había muerto en esas circunstancias. Su abuelo era un gran bebedor y productor de agi. La hacía clandestinamente antes de la guerra y también un tiempo después. Pero la última vez, la hizo demasiado fuerte. Quizás estaba acostumbrado a que fuera tan fuerte después de todos esos años. Pero murió unas horas después de beber.

"Sinengge i san halom-ña", me dijo el nieto. "Sus entrañas estaban quemadas".

No se realizaban autopsias a fines de la década de 1940 cuando murió el abuelo, por lo que no se sabe de qué murió exactamente. Pero tenía los signos reveladores de intoxicación por metanol. Comenzando con dolor de cabeza, mareos, confusión, dolor abdominal y llevándolo, horas más tarde, a la pérdida de movimiento y visión y finalmente a la muerte.

La intoxicación por metanol de licor casero ocurre con frecuencia en toda Asia.

Según el mismo anciano cuyo abuelo murió probablemente por toxicidad del agi, cuando la gasolina era escasa durante la ocupación japonesa de Guam, siempre que tuviese un alto contenido en alcohol, se usaba åguayente local para repostar los camiones.

El veneno de un hombre era el propulsor de otro.


2 comments:

  1. I know this isn’t related at all to the article but I’m curious if anyone is and or knows anyone related to Antonio Diaz Perez or Estella Sablan Pangelinan. These are my great great grandparents and I wanna learn about them and their family for my family tree. If anyone had any info you can reach me at calebluh@gmail.com

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